di. dec 5th, 2023

Burgemeester legt dwangsom op na vondst van 646 kg vuurwerk in woning

In een woning aan het Dijkcentrum te Roosendaal werd donderdagmiddag 29 december 2022 rond 15.45 uur door de politie een partij van 646 kilo vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen.

Vanwege het gevaar voor een ontploffing moest de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie komen om de explosieven onschadelijk te maken. De bewoners worden verdacht van:

  • Het in bezit hebben van professioneel vuurwerk
  • Het bezitten van meer dan 25 kilo consumentenvuurwerk
  • Niet op eerste vordering uitleveren van al het vuurwerk
  • Knutselen met vuurwerk

De bewoners worden niet alleen strafrechtelijk vervolgd. De gemeente Roosendaal heeft hen een dwangsom van 10.000 euro opgelegd.
Zie het volledige persbericht van de politie voor meer informatie:
https://www.politie.nl/nieuws/2022/december/30/08-bijna-700-kilo-vuurwerk-in-beslag-genomen.html

Reactie burgemeester Han van Midden

“Meer dan 646 kilo vuurwerk werd gisteravond gevonden in een rijtjeshuis, midden in een Roosendaalse woonwijk. Daar schrik ik écht van. Je moet er niet aan denken als daar ongelukken mee waren gebeurd. explosievenverkenners en de Explosieven Opruimings Dienst moesten er gisteravond zelfs aan te pas komen, gezien de gevaarlijke situatie. Er was namelijk ook nog ‘geknutseld’ met het vuurwerk.


Volgens de politie is er professioneel vuurwerk, gewoon consumentenvuurwerk en zelf geknutseld vuurwerk gevonden. Van consumentenvuurwerk mag je maximaal 25 kg in huis hebben en hier was sprake van 646 kilo. Dat is 26 keer zoveel gewicht en daar zit dan ook nog professioneel vuurwerk tussen. Professioneel vuurwerk dat veel zwaarder en krachtiger is en beslist niet bestemd is voor particulieren.

Ik heb ondertussen van specialisten begrepen dat de schade in de omgeving van het woonblok zeer groot zou zijn geweest, als er brand was uitgebroken en de voorraad vuurwerk tot ontploffing was gekomen. Dicht in de buurt van de opslag van het vuurwerk stond notabene een terrasverwarmer met een gasfles en er werd ook gerookt. Dat maakte het gevaar op brand nog groter. Veel omliggende woningen zouden door de explosie ontzet raken. Voorbijgangers liepen het risico om bij een ontploffing dodelijk getroffen te worden. Juist omdat de brandgang achter het bewuste huis veel wordt gebruikt als route van en naar het winkelcentrum. Kortom, het leed was niet te overzien geweest. Ik zie dat als zeer onverantwoordelijk gedrag en op zo’n moment grijp ik in. Vanwege de veiligheid heb ik een dwangsom opgelegd van € 10.000,- Als deze mensen zich opnieuw schuldig maken aan dit soort zaken dan moeten zij dit bedrag betalen. Daarnaast worden ze ook vervolgd door Justitie.

Als iemand zo graag vuurwerk voor de buurt wil afsteken, dan moet diegene zich aan de regels houden die daarvoor gelden. Die zijn er namelijk niets voor niets. Of je maakt er je werk van en wordt vuurwerkspecialist. Dan ben je daarvoor opgeleid, werk je onder de juiste omstandigheden, zijn er veiligheidsmaatregelen en ken je de gevaren.”

Bron: www.roosendaal.nl

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *