wo. sep 27th, 2023

Gemeente Roosendaal werkt aan een vervolgaanpak van energiearmoede bij inwoners. De SPUK-middelen (SPUK = specifieke uitkering) die door het Rijk aan gemeenten zijn toegewezen voor aanpak energiearmoede plus de stijgende energieprijzen, zijn in 2022 voor de gemeente Roosendaal aanleiding geweest om met een aantal projecten in het kader van de aanpak energiearmoede te starten. Er is ingezet op de witgoedregeling en de inzet van energieklussers om vooral inwoners met een kleine beurs tegemoet te komen. Dat bleek een succes en daarom wordt er nu gewerkt aan een vervolgaanpak.

Witgoedregeling

In januari 2023 werden ruim 1800 huishoudens aangeschreven voor de witgoedregeling. De witgoedregeling is een eenmalige actie die we in fases uitzetten. Deelnemers ontvangen een waardebon van 400 euro voor een nieuwe wasmachine, koelkast of diepvries. De eerste fase is een succes gebleken, wat maar aangeeft hoe welkom de kadokaarten zijn geweest. In de eerste fase zijn in eerste instantie 900 kadokaarten beschikbaar gesteld, maar dit aantal is tussentijds opgehoogd met 400 kaarten. Er wordt nu gekeken naar een uitbreiding van de doelgroep. Wethouder René van Ginderen vertelt: “Een oude wasmachine of koelkast vraagt veel meer stroom dan een nieuwe, maar veel inwoners hebben niet de middelen om een nieuw exemplaar aan te schaffen. De cadeaubon heeft daarmee een dubbele werking. Ze ontvangen geld om een nieuwe machine te kopen en die verbruikt automatisch minder stroom, waardoor de energiekosten ook omlaag gaan. Een win-winsituatie dus.”

Energieklussers

Daarnaast is er begin januari gestart met de inzet van Energieklussers. In totaal zijn er bijna 600 adressen aangeschreven in de wijken Kalsdonk en Westrand. Daarbij is vooral gezocht naar woningen met een laag energielabel (E en F). De klusdienst brengt in overleg met bewoners (en eventueel de woningcorporatie) direct energiebesparende maatregelen aan in de woning. Denk hierbij aan radiatorfolie, tochtstrips, led-lampen, waterbesparende douchekop, kierdichting, etc. Ruim 150 huishoudens hebben gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. In totaal zijn er meer dan duizend maatregelen uitgevoerd. Gemiddeld wordt er bij deze huizen zo’n 60 kWh stroom en 80 m3 gas bespaard. Omgerekend is dat, gemiddeld per huishouden, ongeveer 230 euro per jaar.

Vervolg

Vanwege het succes van beide projecten wordt nu gewerkt aan een vervolgaanpak. Wethouder Klaar Koenraad: “De energieprijzen zijn gelukkig nu weer aan het dalen, maar energiebesparing is altijd een goed idee. Dit jaar zijn er extra SPUK-middelen (2023) beschikbaar gesteld voor de inzet van energieklussers. Naast de inzet op de witgoedregeling en de energieklussers, zal de aanpak van energiearmoede verder worden geborgd in het Roosendaals Isolatieprogramma (RIP).

Bron: www.roosendaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *