ROOSENDAAL – De gemeenteraad van Roosendaal heeft donderdagavond ingestemd met de Visie Circulair Roosendaal. De komende jaren zet Roosendaal in op vijf thema’s, namelijk: Bouw en Infrastructuur, Gemeentelijke inkoop en aanbesteding, Consumptiegoederen, Samen met de stad en Zorg. Op deze vlakken kan de meeste impact gemaakt worden op het gebied van circulariteit.
Nederland heeft als doelstelling om in het jaar 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Maar, wat is dat nou eigenlijk? In een circulaire economie worden vrijwel alle producten die Nederlanders gebruiken, steeds opnieuw gebruikt. Als een product kapot is, wordt dit gerepareerd. En als dat niet meer kan, dan worden er nieuwe producten van gemaakt. Er zal dus nauwelijks nog afval geproduceerd worden.
Waarom doen we dit?
De duurzaamheidsopgaven zijn groot en de urgentie om deze aan te pakken, neemt alleen maar toe. Dit is mede een gevolg van de hoeveelheid grondstoffen die de wereld gebruikt voor o.a. producten, energie en voeding. Grondstoffen zijn erg schaars en worden steeds schaarser en de milieudruk die hiermee gepaard gaat, kan de aarde niet meer aan. Het is daarom belangrijk om te bewegen naar een meer circulaire economie. Dit wordt door veel bedrijven al gedaan, maar ook kleinere initiatieven zoals een Kledingbank en repaircafé dragen hieraan bij. Zo geeft de Kledingbank tweedehands kleren een nieuw leven en een repaircafé zorgt ervoor dat huishoudelijke apparaten en computers nog een extra ronde meekunnen. Maar, er is ook nog winst te behalen.
Kennismaking
Het visiedocument Circulaire Economie is de Roosendaalse vertaling van de nationale doelen en geeft sturing op het versnellen van de circulaire transitie. Transities zijn een structurele verandering in cultuur, structuur en werkwijzen. Dit houdt in dat het een andere manier van denken en doen is. Gemeente Roosendaal wil dan ook op de vijf thema’s in gesprek met ondernemers en inwoners om bewustwording te creëren, aan te jagen waar we kunnen en te ondersteunen waar nodig.
Leefbare toekomst
Wethouder Klaar Koenraad: ‘In de gemeente Roosendaal streven we naar een circulaire samenleving waar materialen optimaal worden benut. We verfraaien onze stad met groene en duurzame initiatieven, bevorderen een hechte gemeenschap door het delen van goederen en diensten en moedigen bewuste keuzes aan in ons dagelijks leven. Gezamenlijk werken we aan een leefbare toekomst, zowel voor morgen als die van onze kinderen.’
Bron: https://www.roosendaal.nl/roosendaal-zet-stap-naar-100-procent-circulair-2040