Gemeente Nieuws: Roosendaal investeert in riool én (drink)water

Gemeente Nieuws: Roosendaal investeert in riool én (drink)water

De gemeenteraad heeft akkoord gegeven op het Water- en Rioleringsprogramma 2024-2027 (WRP). Hierin staat omschreven hoe we de komende jaren, samen met belangrijke partners zoals het Waterschap, omgaan met afvalwater, hemelwater en grondwatermaatregelen. Daarnaast is besloten dat de rioolheffing de komende drie jaar niet gaat stijgen. Goed nieuws dus voor de inwoners.

De gemeente Roosendaal heeft een wettelijke zorgplicht als het gaat om het onderhoud van het riool en het opvangen van water. Het gaat dan om: 

  • Bescherming van de volksgezondheid
  • Droge voeten (Bebouwd gebied)
  • Schoon water en een schone bodem

Door een veranderend klimaat lopen we echter steeds vaker tegen de grenzen van het water- en bodemsysteem aan. Roosendaal gaat als extra ambitie voor een duurzame en klimaatbestendige gemeente. Dit betekent dat het watersysteem in het bebouwde en landelijke gebied tegen een stootje moet kunnen en we duurzaam moeten omgaan met water. Daarom zet het college in op nog eens drie ambities:

  1. Werken aan klimaatbestendigheid

We hebben door de jarenlange investeringen in het rioleringssysteem de bescherming tegen wateroverlast goed onder controle. Door toenemende verstedelijking en klimaatverandering zullen we echter moeten blijven investeren in verbetermaatregelen om droge voeten te houden. Het voorkomen van toekomstige wateroverlast door het blijven verruimen van de ondergrondse riolering is geen optie, dat wordt veel te kostbaar. We houden daarom bij de (her)inrichting van de openbare ruimte rekening met de verwerking van extreme neerslaghoeveelheden. Zo streven we er bij een herinrichting van een gebied naar om minimaal 15 procent meer groen te realiseren dan in de oude situatie. Dit extra groen biedt kansen voor hemelwaterinfiltratie ten gunste van een goede waterbalans. Maar, we accepteren ook dat er vaker water op straat zal optreden. Om meer grip te krijgen op een meer duurzame omgang met hemelwater bij herontwikkeling zetten we breed in door te informeren, te stimuleren en af te dwingen.

  1. Werken aan een goede waterbalans tussen bebouwd en landelijk gebied

Via gebiedsgericht grondwaterbeheer spelen we in op langdurige perioden van droogte en beschermen we ons (toekomstige) drinkwater. We sturen op een goede balans tussen het regionale watersysteem en de gebouwde omgeving voor de opvang van extreme neerslaghoeveelheden. Dit betekent dat waterstromen afkomstig uit landelijk gebied niet leiden tot overlast in de gebouwde omgeving en vice versa.

  1. Waardevol Water

We volgen de ontwikkelingen op het vlak van terugwinnen en hergebruiken van water, energie en grondstoffen en koppelen belanghebbenden aan elkaar als zich kansen voordoen. Op strategische locaties bevorderen we innovaties en reserveren daarvoor budget en tijd. Denk bijvoorbeeld aan tiny houses projecten waarbij je hergebruik van regenwater en eigen afvalwaterverwerking zou kunnen toepassen, mits hygiënisch verantwoord.

Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat Roosendaal klaar is voor groei én ook in de toekomst een plek is waar je fijn kan wonen, leven en werken mét droge voeten.

Bron: https://www.roosendaal.nl/roosendaal-investeert-riool-en-drinkwater

Spread the love